De keuze: particulier/ betaald vrijwillig / professioneel mentorschap of samenwerken?
Als je kiest voor mentorschap kan je kiezen voor een familielid; dit wordt een particuliere mentor genoemd door de rechtbank. Een vrijwillig mentor of een professionele mentor. Onderstaand lichten we de voor- en nadelen van de keuzes kort toe zodat het maken van een keuze gemakkelijker wordt.
Particuliere mentor
Een familielid aanstellen als mentor heeft een aantal voordelen. De mentor is vaak goed bekend met de levensgeschiedenis van de cliënt en de familie. Een kennismaking is niet nodig en meestal blijft de mentor langdurig verbonden aan de cliënt . Tevens zijn er geen kosten verbonden aan deze vorm van mentorschap. Het nadeel kan zijn dat er nogal wat wordt gevraagd van een familielid. De mentor moet verslagen maken en indienen bij de kantonrechter.
Tevens moet de mentor met regelmaat het gesprek aangaan met de zorgverleners. Hopelijk om veel complimenten te maken maar zeker ook om bij te sturen of in te grijpen wanneer de zorg niet verloopt als gewenst. Dit kan als zwaar worden ervaren, al is het maar omdat er nog veel meer zaken afgestemd moeten met de zorgverleners en een verstoorde relatie niet wenselijk is. Ook is het soms moeilijk om binnen de familie het eens te worden over de te bieden zorg. Dit kan zorgen voor onderlinge wrijving.
Betaalde vrijwillige mentor
Een vrijwilliger; bijvoorbeeld van Stichting Mentorschap Nederland combineert eigenlijk twee functies in één. De functie van maatje/vrijwilliger en die van mentor. Het is voor cliënten natuurlijk erg belangrijk dat ze maatjes hebben die er voor hun zijn. Dat kan een meerwaarde zijn in de keuze voor deze vorm van mentorschap. Daarnaast kunnen mentoren allerlei achtergronden hebben. Echter is mentor zijn niet het dagelijkse werk van een vrijwillige mentor en is het niet altijd gemakkelijk om de weg te vinden als er vragen komen op het zorgvlak. De vrijwilliger zal in het begin van het vrijwilligerswerk zeer gemotiveerd zijn en veel tijd besteden aan de cliënt . Iedereen hoopt natuurlijk dat de mentor lang actief betrokken blijft. Het risico op wisselingen is altijd aanwezig; het is immers vrijwilligerswerk. Een vrijwillige mentor blijft een vrijwilliger, maar kost evenveel als een professionele mentor. Hiervan worden bijvoorbeeld de beroepsondersteuning, wervingscampagnes voor nieuwe mentoren en opleidingen verzorgt voor de mentoren.
Professionele mentor
Een professionele mentor is goedgekeurd door de rechtbank, wat betekent dat de mentor de juiste opleidingen bezit en aan al de gestelde eisen voldoet. Doordat de professionele mentor meerdere cliënten bedient is er veel ervaring met het behartigen van de belangen van de cliënt, hoe je het beste kan samenwerken met zorgverleners en welke wegen je kan bewandelen binnen het soms onoverzichtelijke zorglandschap. De professionele mentor heeft een bepaald aantal uren en kan binnen die uren geen vrijwilligerswerk verrichten. Wel kan de professionele mentor tijdens de zorgplan besprekingen bijvoorbeeld pleiten voor de inzet van voldoende maatjes of vrijwilligers zodat het leven van de cliënt verrijkt wordt. Tussen verschillende professionele mentoren zit kwaliteitsverschil. Net zoals je dat ziet met een bakker, tuinman of een schilder. Bij het kiezen van een mentor is het belangrijk te kijken naar kwaliteit.
Het kan verstandig zijn om te kiezen voor twee verschillende instanties als het gaat om mentorschap en bewindvoering. Dit geeft meer garantie op onafhankelijkheid en wederzijdse kwaliteitscontrole.
Samenwerken?
Als Professionele Mentor kunnen wij ook samenwerken met een particuliere mentor. Een particuliere mentor is meestal een familielid of een nauwe verwant.
Meer informatie vind je op deze pagina.