Professionele Mentor
Persoonlijke regievoering

Een blog over mentorschap 

 

10.01.2024

Mede-mentorschap; als verwant samen met een professional

Mede-mentorschap; samen mentorschap vorm geven.

“Oooh, kan dat ook? “ De opluchting is voelbaar bij Pauline. De zorg voor haar meervoudig gehandicapte dochter is haar de laatste jaren een beetje teveel geworden. Ze vindt het heerlijk om praktische zaken voor haar te organiseren. Een aangepast bad in huis regelen zodat haar dochter kan ontspannen maakt het leven een stuk aangenamer. Geen sinecure maar zij krijgt het prima voor elkaar! Maar het bos van zorgaanbieders, gedragskundigen en andere voor haar onoverzichtelijke zaken maakt dat ze af en toe in paniek raakt. Zij weet als geen ander wat goed is voor haar dochter, maar krijg dat maar eens goed uitgelegd! We spreken af dat ik haar als mentor ga ondersteunen bij zaken die zij lastig vindt en zij blijft de dingen organiseren voor haar dochter waar zij goed in is. We zijn beide mentor van haar dochter en maken duidelijke afspraken over wie wat gaat doen. En natuurlijk zullen we wel eens een discussie hebben, maar we hebben vertrouwen in elkaar. Als basis vinden we dat een goed uitgangspunt. Daarnaast is het voor Pauline ook een geruststelling dat, mocht haar iets overkomen, de zorg voor haar dochter niet door een vreemde wordt overgenomen. “Dat slaapt toch een stuk lekkerder.” Aldus Pauline.

Als Professionele Mentor kunnen wij ook samenwerken met een particuliere mentor. Een particuliere mentor is meestal een familielid of een nauwe verwant.
Soms wil je als familielid of nauwe verwant wel wettelijk vertegenwoordiger zijn om nauw betrokken te blijven. En voelt het helemaal overgeven van de wettelijke vertegenwoordiging aan een professionele mentor (nog) niet goed. Samenwerking kan dan een goede optie zijn.
Het samen doen kan tevens een weg zijn naar een geleidelijke overgang ipv plotsklaps omdat de particuliere mentor niet meer in staat is om het mentorschap uit te voeren.

Het is mogelijk om een tweede mentor te benoemen. Toevoeging van een tweede mentor vindt niet zomaar plaats. Daarvoor moeten goede redenen zijn. De rechter oordeelt hierover.

De mentoren mogen met elkaar afspraken maken over het verdelen van de taken. Als we gaan samenwerken vraagt dat dus extra overleg en moeten er goede afspraken gemaakt worden wie wat doet. We willen elkaar natuurlijk niet in de weg lopen.

Meestal zorgt de particuliere mentor voor bijvoorbeeld de algemene zaken en de mogelijke medische keuzes die gemaakt moeten worden bijvoorbeeld of iemand een griepprik moet krijgen.
Wij als Professionele Mentor kunnen de professionele overleggen met de zorgaanbieder voor u uit handen nemen.  Wij gaan naar de verschillende overleggen toe en spreken met het team en bijvoorbeeld de gedragsdeskundige en therapeuten.

Er is geen verschil in rechten of plichten van een eerste of tweede mentor. Als er 2 mentoren zijn, kunnen zij de taken samen maar ook zelfstandig uitvoeren.

Door de rechtbank wordt het als volgt uitgelegd;
Indien twee mentoren worden benoemd kunnen zij de werkzaamheden samen, maar ook zelfstandig verrichten (artikel 1:452, negende lid, BW). De kantonrechter kan zo nodig een taakverdeling tussen de mentoren vaststellen. De kantonrechter kan na overleg met de mentoren bepalen dat zij voor de kantonrechter met één brief bereikbaar zijn op het adres van één van beiden.

Meer informatie vind je via deze link:

https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Mentorschap/Paginas/procedure-andere-of-tweede-mentor.aspx#bd7e0cfd-7962-491c-95a6-7e8812ad28b0c00c4918-3208-4fd6-b06f-6fd15aef2a7b4

IMG_1316.jpeg

Emmely - 15:55 | Een opmerking toevoegen


 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn