Professionele Mentor
Persoonlijke regievoering

Een blog over mentorschap 

 

08.11.2023

Wat als wij er niet meer zijn…

Een heerlijke zonnige herfst-zondagochtend in het bos. Even samen én met de hond genieten van de mooie kleuren en de vallende bladeren. Mijmerend over een volgende vakantie, klussen in het huis en even tijd voor en met elkaar.
Al snel lopen we een stukje op met Louis en zijn 2 jachthonden, een bekende uit het dorp waar we wonen die we vaker tegenkomen in het bos. Louis is een man die aan de buitenkant gehard lijkt met een cynisch soort humor, maar als je net iets verder kijkt zie je een heel groot zacht ei. In het bos ligt een klein vennetje waar we even stoppen zodat de honden even kunnen dabberen in het water. Aan de overkant staat een gezin met twee jonge kinderen die graag de hondjes willen aaien maar tegelijkertijd ook een beetje onder de indruk zijn van het enthousiasme van de beestjes. Het grootste jongetje pakt in een moment van overweldiging de hand vast van Louis. Al snel wordt me duidelijk dat het oudste kind het syndroom van Down heeft en ik zie dat Louis zich daar helemaal geen raad mee weet en graag door wil lopen. Als we inderdaad doorlopen nadat het jongetje de hand van zijn vader heeft gevonden vraag ik Louis wat er met hem gebeurde daar aan dat vennetje. Hij vertelt me dat hij altijd overloopt van emotie als hij kinderen met een handicap ziet, hij heeft er zo mee te doen dat hij zich het liefst omdraait. “En weet je wat ik het ergste vind?” vraagt hij aan mij, “wat gebeurt er met dat kind als die ouders er niet meer zijn?”
Als ik hem uitleg wat mijn werk is kijkt hij me secondenlang aan … met een diepe zucht en een mompelend “wat ontzettend fijn dat jij dat doet” zeggen we “tot van de week weer in het bos!”

Een mentor heeft onder meer de volgende taken en verplichtingen:
* regelen van de zorg met zorgverleners en behandelaars.
* persoonlijk contact onderhouden met de betrokkene, zodat de mentor weet hoe het met de betrokkene gaat.
* de betrokkene ondersteunen of vertegenwoordigen tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars of instellingen.
* in actie komen als de betrokkene niet de zorg krijgt die hij nodig heeft.
* ingrijpen als een situatie niet goed is voor de betrokkene. Bijvoorbeeld als zijn gezondheid achteruit gaat. Of als het de betrokkene niet goed meer lukt om zelfstandig te blijven wonen.
* verslag doen aan de rechter over het verloop van het mentorschap.

Wie  een aanvraag tot mentorschap mag indienen vind je op onze site.

Als je kiest voor mentorschap kan je kiezen voor een familielid; dit wordt een particuliere mentor genoemd door de rechtbank. Je kan ook kiezen voor een vrijwillig mentor of een professionele mentor. Op onze site lichten we de voor- en nadelen van de drie keuzes kort toe zodat het maken van een keuze gemakkelijker wordt.
https://professionelementor.nl/Informatie/Keuzehulp/

Wil je meer weten? Kijk op onze site of bel ons op 085 060 2772. We helpen je graag.IMG_1393.png

Emmely - 12:19 | Een opmerking toevoegen


 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn